Τα έργα τους παρουσίασαν τα μέλη του Συλλόγου «Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών»

Τα έργα τους παρουσίασαν τα μέλη του νεοσύστατου Συλλόγου «Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, του ποιητή , Τίτου Πατρίκιου και του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού. Το πρώτο λογοτεχνικό έργο του Κύκλου Ελλήνων Δικαστών, φέρει τον τίτλο «Ποιητική Αδεία» κι έχει σκοπό να αναδείξει την άλλη πλευρά του δικαστικού σώματος, που εκφράζεται μέσα από την ποίηση και την πεζογραφία.
«Σκεφτόμουν αν υπάρχουν δομικές σχέσεις ανάμεσα στη λειτουργία της λογοτεχνίας και στη λειτουργία του δικαίου και σκέφτηκα τελικά ότι υπάρχει μία δομική συγγένεια. Κι οι δύο αυτές λειτουργίες στηρίζονται σε έναν αυστηρό αριστοτελικό συλλογισμό», επισήμανε από την πλευρά του ο ποιητής, Τίτος Πατρίκιος. Και πρόσθεσε: «Στη δικαιοσύνη υπάρχουν οι γενικές διατάξεις του δικαίου, υπάρχουν τα πραγματικά γεγονότα τα οποία εντάσσονται στις γενικές διατάξεις και το συμπέρασμα είναι η έκδοση της απόφασης. Η αναλογία με τη λογοτεχνία είναι η εξής. Με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια δομή, η μείζον πρόταση είναι γενική πραγματικότητα στην οποία είναι υποχρεωμένος να ζει αυτός που γράφει από εκεί και πέρα ο τρόπος που εντάσσεται και συλλαμβάνει την πραγματικότητα η ελάσσων πρόταση και το συμπέρασμα είναι η κατάληξη να την εκφράσει σε ένα γραπτό. Αυτή η τριαδική σχέση νομίζω υπάρχει και στη λειτουργία του δικαίου και της δικαιοσύνης και στη λειτουργία της γραφής είτε είναι ποίηση είτε πεζογραφία». Ακόμη, ο κ. Πατρίκιος υπογράμμισε: «Αυτός που γράφει τι αισθάνεται; Συνειδητοποιεί μορφοποιεί και σε ένα βαθμό απελευθερώνεται από όσα σωριάζονται κρύβονται μέσα του και τον ταλαιπωρούσαν και κάποτε τον βασάνιζαν. Και το άλλο θετικό είναι ότι αυτή η λειτουργία αποτελεί μία ύψιστη άσκηση και μαθητεία ως προς τη γνώση και τη χρήση της γλώσσας». Μάλιστα, ο κ. Πατρίκιος στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Δημήτρη Ορφανίδη, ως τιμώμενο πρόσωπο.
Παίρνοντας το λόγο, ο Βασίλης Βασιλικός τόνισε: «Είναι χαρά και τιμή μου να βρίσκομαι εδώ μαζί σας . Ως καταγόμενος από νομική οικογένεια. Είχα πάντα ένα θαυμασμό στο λειτούργημα του δικαστή που πιστεύω ότι είναι το Α και το Ω για τη στήριξη μιας υγιούς κοινωνίας. Το λειτούργημα αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα προπαντός όσον αφορά την εκ των ουκ άνευ ανεξαρτησία τους που τόσο καιρό οι πολιτικοί την υπονομεύουν».
Επιπλέον, από την πλευρά του, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών κι Εισαγγελέων , Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, σημείωσε: «Είναι πραγματικά μία έκπληξη γι αυτούς που είναι έξω από το σώμα αυτή ακριβώς η πρωτοβουλία. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ευαισθησίες των δικαστών, των εισαγγελέων. Κατά καιρούς εκφράζονται μέσα από διάφορες δράσεις τις οποίες εμείς τυπικά τις λέμε κοινωνικές δράσεις. Όμως και όσον αφορά αυτό το κομμάτι, θεωρούμε ότι προσφέρει στο πνεύμα και στην ψυχή. Οι συνάδελφοι προσπαθούν να εξωτερικεύσουν αυτό το οποίο αισθανόμαστε. Είναι μία από τις δράσεις που θέλουμε να κοινοποιηθεί προς τα έξω. Εύχομαι η δράση του κύκλου να συνεχιστεί πιο έντονα κι είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να κάνουμε τέτοιες δράσεις στο μέλλον».
Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Θεμιστοκλής Σοφός, ανέφερε ότι: «Πρόκειται για μια σπουδαία πρωτοβουλία του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, να συμπήξουν την ποίηση με την τόλμη και τον αγώνα του δικαστικού λειτουργού επί της έδρας. Η ποίηση κι η πεζογραφία είναι ταυτόσημη με την αγωνία και τη σκέψη του δικαστή, κι η ποιητική αδεία ταιριάζει με την οικονομία της δίκης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, Δημήτρης Ορφανίδης τόνισε ότι «πρόκειται για το πρώτο λογοτεχνικό σωματείο στην Ελλάδα που απαρτίζεται από δικαστές κι εισαγγελείς λογοτέχνες». Παράλληλα σημείωσε: «Σκεφτήκαμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να πούμε κι εμείς τα δικά μας λόγια και φιλοδοξούμε με τη δουλειά μας και τη σοβαρότητά μας ότι αξίζει τον κόπο να έρθετε μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια». Και πρόσθεσε: «Ο Κύκλος των Ελλήνων Λογοτεχνών δικαστών έχει ιδρυθεί για να συμβάλει στην ανάδειξη των προτερημάτων των Ελλήνων και να συμβάλει στην ‘’κατάδυση” των ελαττωμάτων». Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Σε εμάς πέφτει το βάρος ευθύνης να πείσουμε τους συναδέλφους να έρθουν, αλλά δεν απευθυνόμαστε μόνο σε αυτούς».
Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι δικαστές σήμερα παρουσιάζουν ένα άλλο πρόσωπο, ένα διαφορετικό πνευματικό προφίλ, που μας εκπλήσσει ευχάριστα και μας γεμίζει ικανοποίηση».
Το έργο «Ποιητική Αδεία» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ανάτυπο.
Ι.Κ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ