ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΤΑ ΝΕΑ” ΓΙΑ ΚΕΛΔ

Ο κύκλος των δικαστικών που αγαπούν την λογοτεχνία

Δικαστά μου, ω δικαστά μου!

Ο πρώτος πανελληνίως λογοτεχνικός σύλλογος δικαστικών λειτουργών και ίσως ο μοναδικός παγκοσμίως λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες, στην ΑΘήνα. Πρόκειται για τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (ΚΕΛΔ) που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 με σκοπό την ανάδειξη του ποιητικού, πεζογραφικού και λαογραφικού έργου των Ελλήνων δικαστών.

Τον Μάιο ο Κύκλος πραγματοποίησε και την πρώτη του εκδήλωση στην Αθήνα και προγραμματίζει κι άλλες, ενώ είναι ανοιχτός και σε προσκλήσεις από οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας προκειμένου να παρουσιαστεί το έργο των μελών του.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών Δημήτριος Ορφανίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM” δήλωσε: “Σκοπεύουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πρωτότυποι. Η πρωτοτυπία της πρώτης μας εκδήλωσης ήταν ότι αναφερθήκαμε στην κοσμική ποίηση πέρα από την υμνογραφία, διότι είναι ένας κλάδος της. Ένας κλάδος της βυζαντινής ποίησης, ο οποίος είναι λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό. Οι εκδηλώσεις μας δεν θα είναι αποκλειστικά για τους λογοτέχνες δικαστές αλλά γενικότερα για Έλληνες ή ξένους ποιητές και πεζογράφους”.

Αναφερόμενος στις μελλοντικές διοργανώσεις του Κύκλου, ο πρόεδρός του επισήμανε πως “κάποιες ιδέες που έχουμε είναι να διοργανώσουμε το φθινόπωρο μία εκδήλωση για τον Νικηφόρο Βρεττάκο ή για τη “Γενιά του ‘20”. Επίσης προσανατολιζόμαστε να διοργανώσουμε την 25η Μαρτίου του 2019 μία εκδήλωση για τους φιλέλληνες λογοτέχνες”!
Τα μέλη του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών θεωρούν πως είναι εκατοντάδες οι Έλληνες δικαστές, οι οποίοι γράφουν ποιήματα και πεζογραφήματα κι αυτό τους ώθησε να ιδρύσουν τον σύλλογο αυτόν. Φιλοδοξία τους είναι να “πείσουν” αυτούς τους συναδέλφους τους ότι αξίζει τον κόπο να προβάλλουνε το έργο τους και να μην το κρατήσουνε στα συρτάρια. Μέχρι στιγμής τα μέλη του είναι 26, των οποίων έργα έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κύκλου (www.keld.gr).

Βάσει του καταστατικού μέλη είναι μόνο δικαστές απ’ όλους τους κλάδους της Δικαιοσύνης και συνταξιούχοι. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να υπάρχουν φίλοι ή επίτιμα μέλη μη δικαστές. Οπότε ο Κύκλος είναι ευρύτερα ανοιχτός στην κοινωνία και δεν περιορίζεται μόνο στους δικαστές. Το καταστατικό προβλέπει και τη δυνατότητα συνεργασίας με συναδέλφους των Ελλήνων λογοτεχνών δικαστών από το εξωτερικό.
“Βλέπουμε τη λογοτεχνία με κάπως διασταλτική ερμηνεία όπως θα λέγαμε στα νομικά με μια ευρύτερη ερμηνεία”, τόνισε ο κ. Ορφανίδης, “γι αυτό μέλη μας μπορούν να γίνουνε και δικαστές, οι οποίοι δεν έχουν γράψει ποιήματα ή πεζογραφία αλλά έχουν κάνει μεταφράσεις λογοτεχνίας. Προϋπόθεση για να γίνουν κάποιοι μέλη μας είναι να έχουνε κάνει μία δημοσίευση, σε έντυπο ή στο διαδίκτυο”.

Ερωτηθείς για την αντίδραση του κόσμου στην πρώτη εκδήλωση του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών στην Αθήνα, ο κ. Ορφανίδης επισήμανε πως ήταν θετική κι αυτό δίνει δύναμη στα μέλη του να προχωρήσουν. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την προσπάθεια που καταβάλλουν τα μέλη του, ο Κύκλος θα γίνει ευρύτερα γνωστός, και τότε πιστεύει πως θα υπάρξει ανταπόκριση και από τους Έλληνες λογοτέχνες που δεν είναι στο Δικαστικό Σώμα προς τους οποίους απηύθυνε πρόσκληση να έρθουν σε επαφή μαζί τους, να μιλήσουνε στις εκδηλώσεις τους, να εκφράζουνε τις απόψεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις.

Το προσεχές Σάββατο 7 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου, το Ανθολόγιο Ποίησης και Πεζογραφίας (Εκδόσεις “Ανάτυπο”) των μελών του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών. Πρόκειται για το πρώτο συλλογικό έργο τους και περιλαμβάνει δείγματα γραφής των μελών του. Ποιήματα και πεζογραφήματα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΛΔ Δημήτριος Ορφανίδης, ο κοσμήτορας του ΚΕΛΔ Αντώνιος Μελισσινός, η ιατρός ομ. καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου, λογοτέχνης, ζωγράφος, τ. πρόεδρος ΕΛΒΕ, ο καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Αντώνιος Παναγιώτου.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος.
Έργα των μελών του ΚΕΛΔ θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τους δημιουργούς τους και από την Ελένη Βεζύρογλου, λογοτέχνη και μέλος της ΕΛΒΕ.