Οταν η Θέμις έχει έμπνευση…

ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΤΥΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ»

Πηγή: Ελευθερία

Οι δικαστές της χώρας εκτός από δικογραφίες γράφουν και βιβλία, απόσταγμα των ερεθισμάτων που παίρνουν από τις πάμπολλες υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη.

Για τον λόγο αυτό δημιούργησαν τον “Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών”. Δημιουργήθηκε ως ιδέα τον Δεκέμβριο του 2016, όταν μια μικρή ομάδα δικαστών ανταποκρίθηκε στην εμπνευσμένη ιδέα του συναδέλφου τους Αντώνη Μελισσινού για την ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού συλλόγου δικαστικών λειτουργών που αγαπούν και ασχολούνται με τη λογοτεχνία.

Τελικά ο σύλλογος άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε απέκτησε νομική προσωπικότητα και κατόπιν εκλογών το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον εφέτη και ειδικό ανακριτή Δημήτριο Ορφανίδη, Αντιπρόεδρο τον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, Γενική Γραμματέα την εφέτη Σοφία Λιγνού, Ταμία την επίτιμη πταισματοδίκη Λίτσα Καποπούλου, έφορο τον επίτιμο ειρηνοδίκη Βασίλη Παπακώστα, Κοσμήτορα τον εφέτη Αντώνιο Μελισσινό και μέλος τον εφέτη Αθανάσιο Νικολόπουλο.

Η γραμματέας του συλλόγου Σοφία Λιγνού μιλώντας στην “Ε” τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Κ.Ε.Λ.Δ. είναι ο πρώτος και μοναδικός στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αν όχι και παγκοσμίως, λογοτεχνικός σύλλογος αποτελούμενος αμιγώς από δικαστικούς λειτουργούς (δικαστές και εισαγγελείς) εν ενεργεία και συνταξιούχους όλων των βαθμίδων και των κλάδων της δικαιοσύνης».

Παρότι το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2018 έχει προχωρήσει σε σημαντικές δράσεις, οι οποίες για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν και στη Θεσσαλία, (συγκεκριμένα προχθές Παρασκευή στον Βόλο και χθες Σάββατο στην Καρδίτσα).

«Σκοποί του συλλόγου μας, μάς λέει η Σοφία Λιγνού, είναι η προώθηση του ιδεώδους της ελευθερίας του λόγου, η ανάπτυξη και η προαγωγή της Ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας με βάση τις αρχές και παραδόσεις του Ελληνικού πολιτισμού, ανάδειξη, προαγωγή και προβολή του έργου των μελών του συλλόγου με την έκδοση βιβλίων και περιοδικού. Στο πλαίσιο του τελευταίου σκοπού μας εκδόθηκε το πρώτο ανθολόγιο με δείγματα ποίησης και πεζογραφίας μελών του συλλόγου μας, με τίτλο “Ποιητική Αδεία ” και εσώτιτλο “Εν αμφιβολία Ποιητές”. Αυτό το έργο παρουσιάστηκε και στις δύο Θεσσαλικές πόλεις αναδεικνύοντας την άλλη πλευρά του δικαστικού σώματος, που εκφράζεται μέσα από την ποίηση και την πεζογραφία».

Μάλιστα η κ. Λιγνού για τις σχέσεις δικαιοσύνης και λογοτεχνίας μάς παρέπεμψε σε λόγια που είπε σε μια εκδήλωσή τους ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Είχε πει: «Στη δικαιοσύνη υπάρχουν οι γενικές διατάξεις του δικαίου, υπάρχουν τα πραγματικά γεγονότα τα οποία εντάσσονται στις γενικές διατάξεις και το συμπέρασμα είναι η έκδοση της απόφασης. Η αναλογία με τη λογοτεχνία είναι η εξής: με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια δομή, η μείζον πρόταση είναι γενική πραγματικότητα στην οποία είναι υποχρεωμένος να ζει αυτός που γράφει, από εκεί και πέρα ο τρόπος που εντάσσεται και συλλαμβάνει την πραγματικότητα η ελάσσων πρόταση και το συμπέρασμα είναι η κατάληξη να την εκφράσει σε ένα γραπτό. Αυτή η τριαδική σχέση νομίζω υπάρχει και στη λειτουργία του δικαίου και της δικαιοσύνης και στη λειτουργία της γραφής είτε είναι ποίηση είτε πεζογραφία».

Η κ. Λιγνού έκλεισε λέγοντας ότι οι εκδηλώσεις τους μέχρι τώρα έχουν μεγάλη αποδοχή αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι την παρουσίαση της «Ποιητικής Αδείας» τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος και Βασίλης Βασιλικός, η ηγεσία του Αρείου Πάγου και πλήθος συναδέλφων και ενδιαφερομένων, νομικών και μη.

Επίσης τον Σεπτέμβριο του 2018 συμμετείχε σε εκδήλωση προς τιμήν του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στις αρχές Δεκεμβρίου 2018, ο Κύκλος, αφού παρακολούθησε το θεατρικό έργο «Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη» στο θέατρο Χώρα στην Αθήνα, ακολούθως παρουσίασε τη θέση της γυναίκας στο έργο του Παπαδιαμάντη από κοινωνικής, λογοτεχνικής και νομικής πλευράς με τη συμμετοχή επιστημόνων και συζήτηση με το κοινό, τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς.