ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Π. ΒΑΡΝΑΒΑ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΚΥΚΛΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ”

Μια αναφορά του Σωτήρη Π.Βαρνάβα για τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 20, 2019

Του ποιητή Σωτήρη Π. Βαρνάβα

Είχα την τύχη και τη χαρά να παρακολουθήσω πρόσφατα εκδήλωση του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών ( ΚΕΛΔ) στο Πολύεδρο Πατρών όπου παρουσιάστηκε το Ανθολόγιο ποιημάτων των μελών του. Μέσα από την ποιητική αυτή εκδήλωση, αλλά και ανατρέχοντας στην όλη πολιτιστική δράση του ΚΕΛΔ,  διαπιστώνει κανείς ότι η ίδρυση και λειτουργία του  αποτελεί  ένα σημαντικό γεγονός για τα  ελληνικά λογοτεχνικά πράγματα. Κι αν η ποίηση καθαρίζει ένα χωράφι για να προσγειώνεται η αλήθεια και η δικαιοσύνη, οι δικαστικοί λειτουργοί μέσα από τη λογοτεχνική  παρουσία τους δηλώνουν ότι με χαρά και ζήλο θα συνεχίσουν να  δουλεύουν  για το σκοπό αυτό. Γι’ αυτό θεωρώ χρήσιμη τη δημοσιοποίηση του αξιόλογου  πνευματικού/ λογοτεχνικού τους έργου.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Ο Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών είναι  ο πρώτος  στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αμιγώς δικαστικός λογοτεχνικός σύλλογος που εδρεύει στην Αθήνα  και αποτελείται από εν ενεργεία και σε σύνταξη δικαστικούς λειτουργούς όλων των κλάδων και των βαθμίδων της Ελληνικής Δικαιοσύνης . Πριν από λίγους μήνες συμπληρώσαμε  έναν χρόνο από την ανάληψη καθηκόντων από το  Διοικητικό Συμβούλιο και είναι αλήθεια ότι ο ΚΕΛΔ σε αυτόν τον χρόνο παρήγαγε σημαντικό πνευματικό έργο κι έγινε γνωστός γι αυτό, τόσο στο νομικό κόσμο της χώρας (συναδέλφους, δικηγόρους ) όσο και πέραν αυτού, αφού μέσω του έργου μας προσεγγίσαμε , συνεργαστήκαμε ή και προσμετράμε ήδη στους φίλους του ΚΕΛΔ και σημαντικές προσωπικότητες της πατρίδας μας , όπως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ,κκ Ιερώνυμο , τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο , τους ποιητές Τίτο Πατρίκιο ,  Βασίλη Βασιλικό , Δημήτρη Καραμβάλη ,   καθηγητές  Πανεπιστημίου ( Απόστολο Γεωργιάδη , Αντώνη Παναγιώτου , Μαρία Γκασούκα ,Χριστίνα Ντουνιά , Αριστοτέλη  Χαραλαμπάκη ,  Γιόλα  Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου  ,  Αννα Φαχαντίδου-Τσιλιγκίρογλου  ) , τους σημαντικούς μαέστρους και διδασκάλους μουσικής με τις χορωδίες τους , Δημήτριο Καρούζο και Σωτήρη Δογάνη , τον Πρώην Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ – δημοσιογράφο Πάνο Σόμπολο , καθώς  και άλλους αξιόλογους συλλόγους με τους οποίους συνεργαστήκαμε (ΛΙΝΟΣ , ΜΕΣΚ ) ή θα συνεργαστούμε στο μέλλον (Σύλλογος Φίλων Κλασικής Μουσικής και Οπερας )  , καθώς και την καθηγήτρια του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες  VIRGINIA LOPEZ RECIO,  τον αξιόλογο  Βρετανό φιλέλληνα Μαικλ Φώκνερ , τη Μορφωτική  Ακόλουθο των ΗΠΑ  Τζένιφερ  Σούλερ και τον Πρόξενο της Αιτής στην Ελλάδα YVELT LEBRUN .

Οι μέχρι σήμερα εκδηλώσεις μας είναι :
> 17 Μαίου 2018 , Ιδρυμα Θεοχαράκη , Αφιέρωμα στη Βυζαντινή Ποίηση :
> Υμνογραφία και Θύραθεν .
> Ιούνιος 2018 , έκδοση του Πρώτου τόμου του Ανθολογίου μας , με έργα 12
> μελών μας , με τίτλο << ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ>> , εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ
> 7 Ιουλίου 2018 , παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη του Ανθολογίου μας  σε
> συνδυασμό  με τριήμερη εκδρομή σε ιστορικούς και πνευματικούς χώρους της
> Βορείου Ελλάδος.
> 22 Σεπτεμβρίου 2018 , συμμετοχή σε εκδήλωση για τον Παπαδιαμάντη στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Ψυρρή
> 30 Σεπτεμβρίου  2018 , Ιδρυμα Θεοχαράκη , παρουσίαση του Ανθολογίου μας στην Αθήνα , με τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο , στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα .
> 17-18-19 Οκτωβρίου 2018 , τριήμερη εκδρομή σε Γύθειο , Μονεμβασιά , Μυστρά και εκδήλωση προς τιμήν του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου .
> 27 Νοεμβρίου 2018 , εκδήλωση στην Αθήνα για τους ποιητές της γενιάς του 20  , με συμμετοχή της Χορωδίας του μαέστρου Σωτηρίου Δογάνη που τιμήθηκε με  πλακέτα.
> 2 Δεκεμβρίου 2018 , στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας με τίτλο << ο ΚΕΛΔ πάει θέατρο >> , παρακολουθήσαμε τη θαυμάσια παράσταση << Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη >> στο θέατρο Χώρα και ακολούθησε  συζήτηση για τις γυναίκες  θύματα και θύτες στο έργο του Παπαδιαμάντη με φιλολογική , κοινωνιολογική  και νομική ανάλυση από εξαιρετικούς επιστήμονες με συμμετοχή του κοινού .
> 15 Δεκεμβρίου 2018 σε συνεργασία με το σύλλογο <<ΛΙΝΟΣ >>  παρουσιάσαμε το έργο του εφόρου του ΚΕΛΔ , ποιητή , συγγραφέα , συνθέτη , μουσικού , ερμηνευτή Βασίλη Παπακώστα .
> 22 Δεκεμβρίου 2018 συνδιοργανώσαμε με τη χορωδία του ΔΣΑ χριστουγεννιάτικη εορτή , με απαγγελίες επίκαιρων ποιημάτων των μελών μας .
> 19 Ιανουαρίου 2019 , στο Περιστέρι Αττικής , έγινε παρουσίαση του Ανθολογίου μας και των βιβλίων της ταμία του ΚΕΛΔ , Λίτσας Καποπούλου και του βιβλίου του εφόρου του ΚΕΛΔ Βασίλη Παπακώστα .
> 15-17 Φεβρουαρίου 2019  , τριήμερη εκδρομή σε Βόλο, Πήλιο, Λίμνη Πλαστήρα , Τρίκαλα, Καρδίτσα , με  παρουσιάσεις του Ανθολογίου μας και του έργου των προαναφερθέντων μελών μας σε Βόλο και Καρδίτσα .
> 17 Μαρτίου 2019 , Παλαιά Βουλή Αθήνα , εκδήλωση για τους φιλέλληνες λογοτέχνες κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 , με απαγγελία ποιημάτων οκτώ φιλελλήνων ποιητών στη μητρική τους γλώσσα και σε ελληνική απόδοση με τη  συμμετοχή της χορωδίας του ΔΣΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Δημητρίου Καρούζου και του χορευτικού συγκροτήματος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας , απονομή τιμητικής διάκρισης στις ΗΠΑ για τους φιλέλληνες αμερικανούς λογοτέχνες , την οποία παρέλαβε η Μορφωτική Ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζένιφερ Σούλερ , απονομή τιμητικής πλακέτας στον Πρόξενο της Αιτής στην Ελλάδα YVELT LEBRUN , ως τη χώρα που αναγνώρισε πρώτη την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος το 1823, απονομή τιμητικής πλακέτας στον μαέστρο Δημήτρη Καρούζο και στη χορωδία του . Η μικρή δεξίωση που ακολούθησε ήταν χορηγία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων .
> Προκηρύχθηκε  λογοτεχνικός διαγωνισμός μεταξύ των νέων κρατουμένων του ειδικού καταστήματος κράτησης νέων Αυλώνα , ηλικίας από 17 έως  21 ετών ,  με τίτλο << Η ψυχή μου κι εγώ >> και σε ειδική εκδήλωση που έγινε εντός του καταστήματος κράτησης , όπου και λειτουργεί σχολείο (Δημοτικό , Γυμνάσιο και Λύκειο ) βραβεύτηκαν   τα τρία καλύτερα ποιήματα από κάθε σχολική βαθμίδα   στις 27 Ιουνίου 2019  ενώ τα ποσά των  βραβείων ήταν  χορηγία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων .
> Στις 11 έως 13  Απριλίου 2019  αντιπροσωπεία του ΚΕΛΔ και φίλων  του μετέβησαν  στο Κίεβο ,  όπου στην έδρα του Πανεπιστημίου Ταράς Σεβτσένκο, κατόπιν προσκλήσεως του Πρύτανη , έδωσε  διάλεξη ο Πρόεδρος του ΚΕΛΔ , Δημήτρης Ορφανίδης , εφέτης , ειδικός Ανακριτής , για την σχέση της ποίησης Καβάφη και Ελύτη  .
> Στις 13 Απριλίου 2019 το απόγευμα και  ώρα 19.00 στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι  παρουσιάστηκε  το Ανθολόγιό μας με επιμέλεια του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου .
> Στις 17 Απριλίου 2019 και ώρα 19.00 τα μέλη και οι φίλοι του ΚΕΛΔ  παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση << Η Λωξάνδρα >> στο θέατρο Βεάκη στην Αθήνα .
> Από 1 έως 5 Μαίου 2019  πραγματοποιήθηκε  εκδρομή στην Κέρκυρα και Ιωάννινα  με εκδήλωση στην Κέρκυρα προς τιμήν του Διονυσίου Σολωμού και με παρουσίαση του έργου μας με επιμέλεια του Ιονίου Πανεπιστημίου .
>   Τον Μάιο επίσης παρουσιάστηκε σε ειδικό πολυχώρο της Πάτρας το Δοκίμιο  και η νέα ποιητική συλλογή του Προέδρου μας καθώς και το Ανθολόγιο του Συλλόγου μας .

Στις 13 κι 14 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήσαμε εκδρομή στην Αίγινα , όπου επισκευτήκαμε πνευματικούς και πολιτιστικούς προορισμούς , το βράδυ δε της 13ης Ιουλίου πραγματοποιήσαμε μουσικοποιητική βραδιά με απαγγελίες ποιημάτων από τα μέλη μας και τους συμμετέχοντες ποιητές και τραγουδήσαμε θαυμάσια μελοποιημένη  ποίηση  του Γκάτσου , του Ελύτη κλπ.

Ανακηρύξαμε επίτιμα μέλη μας τον Τίτο Πατρίκιο και τον Βασίλη Βασιλικό , καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο που αποδέχθηκαν με χαρά την αναγνώριση αυτή  .
Στις 4-5-6 Οκτωβρίου 2019 θα διοργανώσουμε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων μία εκδρομή στην Αιτωλοακαρνανία , όπου και θα επισκεφτούμε τη Ναύπακτο , την ιερή πόλη του Μεσολογγίου , κοντινούς ιστορικούς και αρχαιολογικούς προορισμούς και στις 5 Οκτωβρίου το βράδυ θα παρουσιάσουμε στην Αμφιλοχία εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση και στο λαογραφικό έργο του μέλους μας , Προέδρου Εφετών κου Σάββα Αλέξανδρου σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο με την επωνυμία <<ΔΙΟΔΟΣ>> .

ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΤΑ

Δὲν χρειάζεται νὰ ὑπάρχει ἄλλη ζωή, ἀγάπη μου,

ἐπειδὴ εἶμαι ποιητὴς – καὶ

ἤδη βλέπω…

Τὰ παιδιὰ τῶν Ἑλλήνων…

Μὲ τὰ γαλάζια τους μαντίλια,

τὰ λευκά τους ἐνδύματα, νὰ διασχίζουν,

νὰ βαδίζουν τὴν ἄνοιξη.

Τέλος τῆς ἄνοιξης, στὰ ἀνοικτὰ τοῦ θέρους νὰ προ-

Χωροῦν…

Κρατώντας τὸ πορτραῖτο σου…

Τραγουδώντας τὴ σημαία τοῦ γέλιου σου.

Τυχερὰ ποὺ θὰ ἐρωτευθοῦν σὲ μιὰ τέτοια γλώσσα.

Μαθαίνοντας, πόσο πλούσια γίνεται κάθε γλώσσα,

ὅταν οἱ ἄνθρωποι ἐρωτεύονται.

Ἤδη βλέπω τοὺς Ἕλληνες

ἀγάπη μου νὰ ζοῦν.

Τὰ παιδιὰ νὰ μεγαλώνουν…

Τοὺς νέους νὰ γερνοῦν…

Τοὺς γέροντες νὰ πεθαίνουν

γαλήνια

διαβάζοντας τὰ ποιήματά σου…

Περήφανοι νὰ ψιθυρίζουν τοὺς στίχους σου

Λίγο προτοῦ φιληθοῦν

Νὰ κλαῖνε ἀπὸ τὴν συγκίνηση τῆς ὀμορφιᾶς σου

Κι ἡ μόνη δυστυχία τους νὰ εἶναι,

ποὺ δὲν εἶσαι ἐκεῖ – νὰ σ’ ἀγγίξουν.

Ἄ, ἦρθαν ἔτσι τὰ πράγματα, ἀγάπη μου,

ποὺ ὁ χρόνος, αὐτό, σὲ μένα, μόνο, ἐπεφύλαξε-

Ἐπειδή,

περνώντας σ’ αὐτὴν τὴν γῆ, δὲν προσπέρασα

τὴν γωνία ποὺ ἄκουσα νὰ πασχίζει

ἡ καρδιά σου νὰ βγεῖ…

Νὰ γδέρνει τὴν ἀταραξία γιὰ νὰ βγεῖ

στὸ παραλήρημα τοῦ ἥλιου.

Τί νὰ τὴν κάνω τὴν μετὰ τὸν θάνατο

ζωή, ἀγάπη μου·

ἀφοῦ, ἤδη βλέπω.

Τὶς προφητεῖες, τί τὶς χρειάζομαι

ζωή μου…

Εἶμαι ποιητὴς – καὶ

ξέρω ἤδη.

ΣΟΦΙΑ ΛΙΓΝΟΥ

ΝΟΗΜΩΝ ΗΛΙΑΝΘΟΣ

Νοήμων ηλίανθος συστρέφομαι
εκεί οπού προβάλλεις , Ηλιε μου,
κι ανοίγω διάπλατα τα πέταλά μου
ενέργεια λαμπηδώνα
να ρουφήξω .
Οι σπόροι -ώριμοι -της σκέψης μου
αντίδωρο στα χέρια σου ,
δοκίμασέ τους ,
η αγάπη μου και η φωτεινότης σου
τους γέννησαν .
Αν έχουν όψη μέλαινα
κάποιες φορές , μην σε τρομάζει ,
γλυκιά η γεύση τους κι η αποστολή τους
για χορτασμό σου κι όχι για τον παιδεμό ,
πως θα κορέσουνε την πείνα σου
για τρυφερότητα κι αθανασία ,
γιατί ειν αθάνατος αυτός
που έστω μια φορά αγαπήθηκε
όσο αγάπησε ο ηλίανθος τον Ηλιο.

ΣΙΩΠΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

σιωπή ! θυμός;

ο θυμός κραυγάζει

φτιάχνει ενόχους

σιωπή: σεβασμός
στο απολεσθέν εμείς
χρέος αγάπης

σιωπή: λύτρωση
ανάκτηση δύναμης
αξιοπρέπειας

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΛΑΡΟΣ

Ολα σώπασαν.

Κι ο γλάρος που φτερούγιζε στου φεγγαριού το φόντο,

τ άσπρα του μακριά φτερά πουλάει στο παζάρι .

Δυό-τρεις δραχμές πραμάτειες ξεπουλάει ,

σέρνοντας πίσω όνειρα ,

τότε που θάλασσες εμάζευε στο κέντρο των ματιών του .

Με δυο δραχμές , μια θάλασσα πουλάει .

Και φοβάται ,

μήπως την βρούνε ακριβή …

και οι θάλασσες ξεμείνουν .

—–

ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ

-1-

Στην άκρη του λιμανιού ,

άκριτα εγκατέστησαν

ένα διαλυτήριο πλοίων .

Παραδίπλα…ένα καφενείο,

διαλυτήριο Ναυτικών .

-2-

Αναρίγησες κοιτώντας πίσω …

Αναρίγησες μαζί με τις σκιές που έσερνες πίσω σου ,

τους φόνους της γενιάς μας ταξινομώντας …

ατο βιβλίο των επιτυχιών .

-3-

Στον ιστό κρεμασμένη

τον αέρα , το φως και τις μνήμες κοιτάς ,

που στα άλογα πάνω καλπάζουν …

και στην πόρτα του νου , βάζεις μαύρους τοξότες

και σκυλιά να προσέχουνε μήπως ,

τ άθλια πρώτα σε νικήσουν και πίσω σε φέρουν .

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

ΧΡΟΝΙΚΟ

Η μυρωδιά του κίτρου ερχόταν από τις δικές σου ανεμόδαρτες πορτοκαλιές.

Καθώς το βοριαδάκι έφερνε την οσμή σου, μέσα στη νύχτα άνοιγε κάποιο αόρατο παράθυρο.

Τότε έσκαψα βαθιά στη φλέβα της θλίψης μου και ανέβλυσε ελπίδα.

Άκουσα τα θαυμαστά, αντλώντας θάρρος για τη ζωή μου, που φθείρεται στο χώμα.

Εσύ άνοιξες τις διόδους και πέρασαν μέσα μου τα πράγματα του κόσμου, ορατά και αόρατα.

Έψαχνες λόγια σπασμένα κάτω από τα άστρα και πάνω από την παράφορη θάλασσα.

Άκουσες τη φωνή μου, ενώ είχες αναλυθεί σε δάκρυα, και εγώ σε φλοίσβο θαλάσσης.

Τότε ανθάκια πρόβαλαν πάλι στα φύλλα μας και άγγελος αόρατος κατέβηκε στα νερά.

Όλα τα ανομολόγητα και όλα τα άγραφα έγιναν ήχοι πουλιών και εντόμων, και στίχοι.

Η ευχή μας έπιασε, γίναμε σώμα με τον ουρανό. Όμως, καθώς προχωρούσαμε, το νήμα μάκρυνε και αέρας ξεγύμνωσε τα δέντρα μας.

Τότε σου είπα: Δεν αρκεί το χώμα, το νερό και ο σπόρος ο καλός για να δέσει το όνειρο.

Είναι και το άπιαστο, που μετεωρίζεται, και αν δεν το ωθήσει ο άνεμος στην καρδιά, δεν ανθίζει.

Τότε σου είπα: Μη βιάζεσαι, φεύγουν οι νεράιδες, μόλις βγει το φεγγάρι.

Τώρα, ας κάνουμε μια στάση, ας πάρουμε μιάν ανάσα, πριν αρχίσει η μπόρα.

Ό,τι πάγωσε μέσα μου, έρχεται η ώρα, που θα εκτοξευτεί σαν πίδακας έκλαμψης.

Τώρα, ας αφουγκραστούμε της ατμόσφαιρας τους κρυφούς κραδασμούς. Κυοφορούν σεισμούς.

Γιατί, θα ψηλώσουμε ξεπερνώντας τα καλάμια του φράχτη για να εκτεθούμε στο ζωντανό βοριά. Θάρρος! Έχει ακόμη νερό η στέρνα μας.

Δεν έσβησε μέσα μας η στίλβη των άστρων.

Και θυμήσου! Ο ήχος και το ίχνος στον αέρα της φτερούγας αγγέλου. Αυτό μένει…