Τιμή στους φιλέλληνες από τον Κύκλο Λογοτεχνών Δικαστών

http://www.kathimerini.gr

Τους φιλέλληνες λογοτέχνες και ποιητές που στήριξαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 τίμησε την περασμένη Κυριακή ο Κύκλος Λογοτεχνών Δικαστών.

Mε απαγγελίες ποιημάτων και αναφορές στους λογοτέχνες και ποιητές Φιτζ Γκριν Χάλεκ, Λόρδο Βύρωνα, Πέρσι Σέλεϊ, Βίκτωρα Ουγκώ, Αλεξάντρ Πούσκιν και φιλελλήνων ποιητών από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Πολωνία, οι δικαστικοί τίμησαν τη μνήμη εκείνων που κινητοποιήθηκαν και επηρέασαν την κοινή γνώμη για χάρη της Ελλάδας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζέιμς Μονρόου, που υποστήριξε τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία στην ετήσια ομιλία των προέδρων στο αμερικανικό Κογκρέσο το 1822.

Από την εκδήλωση, ωστόσο, δεν έλειψαν τα δημοτικά τραγούδια και τα μελοποιημένα ποιήματα του Σεφέρη και του Ελύτη. Δυστυχώς, όπως συνήθως συμβαίνει, η δημιουργία του φιλελληνικού κινήματος συνδέθηκε με μεγάλες καταστροφές από την πλευρά των αγωνιζόμενων Ελλήνων.

Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ το 1821 ήταν το γεγονός που δημιούργησε μεγάλη αίσθηση πέρα από τον Ατλαντικό, ενώ η είδηση της σφαγής της Χίου το 1822 συγκλόνισε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Ευρωπαίοι φιλέλληνες εντάχθηκαν στα ελληνικά στρατεύματα, ενώ ο ομώνυμος πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά συνέβαλε στην κινητοποίηση της παρισινής κοινής γνώμης. Μνεία έγινε και στον δικαστικό Αναστάσιο Πολυζωίδη, κύριο συντάκτη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, στην οποία διαχωρίζονταν, όπως είπε ο πρόεδρος του Κύκλου Λογοτεχνών Δικαστών, Δημήτρης Ορφανίδης, «οι δημαγωγικές στάσεις και κινήσεις από τις πραγματικά εθνικές, μια παρατήρηση σημερινή».

Στην εκδήλωση τιμήθηκε και η Δημοκρατία της Αϊτής, το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.