17-3-2019 Οι Λογοτέχνες Δικαστές τίμησαν τον φιλέλληνες ποιητές στην Παλαιά Βουλή
ΑΘΗΝΑ. Σε μία επαινετική πρωτοβουλία προχώρησε ο Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, τα μέλη του οποίου με την ευκαιρία της Εθνικής Παλιγγενεσίας τίμησαν φιλέλληνες ποιητές και πεζογράφους σε μία εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, στις 17 Μαρτίου.
Ο Κύκλος αποτάθηκε στην αμερικανική πρεσβεία, όπου η μορφωτική ακόλουθος Τζένιφερ Σούλερ (Jennifer Schueler) τους συνέστησε να πάρουν στοιχεία από το εικονογραφημένο βιβλίο της κας Φρειδερίκης Παππά, «Portraits of Historic American Philhellenes» όπως και έγινε.
Ωστόσο, δεν ήταν μία τυπική επετειακή εκδήλωση, αλλά γεμάτη από ενημέρωση, λογοτεχνία και ψυχαγωγία και με παράλληλους επαίνους.
Ειδικότερα, η μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ κα Σούλερ παρέλαβε εκ μέρους της πρεσβείας τιμητική διάκριση για τον αμερικανικό φιλελληνισμό, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό και για τον οποίον έγινε ιδιαίτερη αναφορά και μνεία.
Επίσης, μέσω του Κύκλου και του δικαστικού σώματος, τιμήθηκε για πρώτη φορά με απονομή τιμητικής πλακέτας στον πρόξενό της κ. Yvelt Lebrun, η Δημοκρατία της Αϊτής, ως η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδος, μεσούσης της Επαναστάσεως του 1821.
Ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι απαγγέλθηκαν φιλελληνικά ποιήματα των Φιτζ-Γκριν-Χάλεκ, Λόρδου Μπάιρον, Αλέξανδρου Πούσκιν, Βίκτωρος Ουγκώ, Βίλχελμ Μίλερ, Χοσέ Ντε Εσπρονθέδα, Ούγκο Φώσκολο και Γιούλιους Σλοβάτσκι στη μητρική τους γλώσσα και σε ελληνική μετάφραση.
Συμμετείχε η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπό την διεύθυνση του μαέστρου και δικηγόρου κ. Καρούζου Δημητρίου, ενώ το συγκρότημα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς. Ασφαλώς επαινέθηκε και η ζωγράφος κα Φρειδερίκη Παππά που παρέσχε πολύτιμο υλικό από το βιβλίο της.
Να σημειωθεί ότι ο Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών είναι το πρώτο πανελληνίως αλλά και στo πλαίσιo της ΕΕ σωματείο, του οποίου τα μέλη είναι δικαστές και εισαγγελείς που είναι οι ίδιοι ποιητές και πεζογράφοι.
Ο πρόεδρος του Κύκλου, εφέτης κ. Δημήτρης Ορφανίδης, που εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η επιβίωση του ελληνικού γένους και η ίδρυση του ελληνικού κράτους αποτελούν ένα ιστορικό επίτευγμα, αν ανατρέξει κανείς στην ελληνική ιστορία. Αυτό δεν οφείλεται παρά στον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος έχει μέχρι σήμερα αποδειχθεί ακατάβλητος μέσα από συνεχείς δοκιμασίες εξαιρετικής πίεσης και διάρκειας…».
Συνεχίζοντας, για την Επανάσταση του 1821, είπε ότι «όπως κάθε ιστορικό γεγονός, έτσι και αυτή, έχει δύο θεμελιώδη πεδία ανάπτυξης: Το προσκήνιο και το παρασκήνιο, τα οποία συντίθενται από επιμέρους πεδία, όπως το ποιητικό και το νομικό….».
Και τέλος, μιλώντας για τον φιλελληνισμό, επισήμανε:
«Ο όρος ‘φιλέλλην’ απαντά στην αρχαία ελληνική γραμματεία. ‘Φιλέλλην Ελλην’ είναι αυτός που προωθεί την ενότητα των Ελλήνων προς αντιμετώπιση του κοινού εχθρού πέρα από τους διαχωρισμούς των Κρατών-Πόλεων. Στη συνέχεια, ο όρος απέκτησε τη σημασία που όλοι γνωρίζουμε. Του αλλοδαπού που αγαπά την Ελλάδα, τον λαό της, τα δίκαιά του, τη γλώσσα του. Ο Goethe έχει πει μεταξύ πολλών άλλων: ‘Τη γη των Ελλήνων να την αναζητάτε με την ψυχή’ και ‘ανάμεσα σε όλους τους λαούς οι Ελληνες είναι εκείνοι που έχουν ονειρευτεί το όνειρο της ζωής με τον ωραιότερο τρόπο’. Κι ο Μπάυρον σημειώνει: ‘Αν είμαι ποιητής, είναι ο αέρας της Ελλάδας που με έκανε’».
Να σημειωθεί ακόμη ότι και η μορφωτική ακόλουθος κα Σούλερ στον χαιρετισμό της είπε ανάμεσα στα άλλα: «Στις 3 Δεκεμβρίου 1822, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής James Monroe, στην ετήσια ομιλία του προς το Κογκρέσο, δήλωσε: ‘Είναι έντονη η ελπίδα που μας διακατέχει ότι οι Ελληνες θα ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους και θα αποκτήσουν ισότιμη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα τα έθνη της γης’. Αλλά και πιο πριν, αρκετοί Αμερικανοί φιλέλληνες ξεκίνησαν εκστρατεία στήριξής τους στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων κερδίζοντας την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων και πολιτικών ηγετών της Αμερικής. Από την θέση της μορφωτικής ακολούθου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, νιώθω ιδιαίτερη τιμή να υπηρετώ εδώ στην Ελλάδα, μια χώρα με πλούσια και λαμπρή κληρονομιά και ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην τέχνη, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη και πολλούς ακόμη τομείς…».