Βιογραφικό
Ο Βασίλης Παπακώστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 και τελείωσε νυκτερινό Οικονομικό Γυμνάσιο – Λύκειο εργαζόμενος την ημέρα ως υποδηματοποιός. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. το 1972 και εργάστηκε ως υπάλληλος της Τράπεζας Πίστεως και κατόπιν της Ολυμπιακής Αεροπορίας το 1973. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 και άσκησε τη δικηγορία έως το 1983, οπότε, κατόπιν εξετάσεων, διορίστηκε ως Ειρηνοδίκης.
Υπηρέτησε αρχικά στην Κύθνο, όπου άσκησε και τα καθήκοντα του Πταισματοδίκη επί τετραετία, και του Συμβολαιογράφου και Υποθηκοφύλακα επί διετία. Στη συνέχεια υπηρέτησε στην Πάρο επί τριετία και στην Αργαλαστή επί διετία ως Ειρηνοδίκης, Πταισματοδίκης, Εισαγγελεύων στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σίφνου, Νάξου, Θήρας, Αργαλαστής και Αλμυρού καθώς και μέλος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου, Νάξου και Βόλου, και τέλος (από το 1993) μετατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου επί μία δεκαετία υπηρέτησε ως Εργατοδίκης. Συνταξιοδοτήθηκε το 2011.
Υπήρξε υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και επιστημονικός συνεργάτης επί μια δεκαετία στο νομικό περιοδικό «Αρχείο Νομολογίας», στο οποίο, (όπως και στα νομικά περιοδικά «Ποινικά Χρονικά» και «Εφημερίς Ελλήνων Νομικών»), έχουν δημοσιευθεί δεκάδες δικαστικές αποφάσεις του και νομικές μελέτες του. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων αγοριών.
Κατά τα φοιτητικά του χρόνια απασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική και τη στιχουργία. Υπήρξε συνοδός στο μπουζούκι πολλών επώνυμων τραγουδιστών και ηθοποιών (όπως της Σπεράντζας Βρανά, της Ζωής Φυτούση και άλλων), καθώς και του ρεμπέτη, τραγουδιστή και συνθέτη Νίκου Περγιάλη, με τον οποίο έλαβε μέρος σε δεκάδες εκδηλώσεις και συναυλίες ρεμπέτικου τραγουδιού από το 1974 έως το 1977.
Ο Βασίλης Παπακώστας είναι μέλος του Δ.Σ. και Έφορος του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (Κ.Ε.Λ.Δ.), επίτιμο μέλος της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης (Π.Ε.Λ.Τ.), μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.), του Συλλόγου Μουσικής Λόγου και Τέχνης «ΛΙΝΟΣ». Είναι επίσης διευθυντής των μουσικών συνόλων τους, με τα οποία από το 2006 μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος εθελοντικά σε δεκάδες μουσικές – ποιητικές εκδηλώσεις. Επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. και Κοσμήτορας του Συνδέσμου Φίλων του Πατριαρχείου.
ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
Έχει γράψει στίχους για περισσότερα από εξήντα τραγούδια, μερικά από τα οποία κυκλοφόρησαν σε δίσκους στη δεκαετία του 1970 σε μουσική Τάκη Σούκα, ενώ έχει μελοποιήσει και ο ίδιος σαράντα από αυτά, καθώς και άλλα σε στίχους Τάνιας Μαριόγλου, Δημήτρη Ψαρρά και Γιάννη Φίλιππα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αναρτηθεί στο YOU TUBE τραγουδισμένα από τον ίδιο. Πρόσφατα στίχους του μελοποίησε και ο συνθέτης και ενορχηστρωτής Γιώργος Ρήγος, και τα τραγούδια αυτά έχουν αναρτηθεί στο YOU TUBE.
Τα τελευταία χρόνια μελοποίησε ογδόντα ποιήματα των ποιητών, Πόπης Μπαλαμώτη – Σπιτά, Κυριάκου Βαλαβάνη, Τούλας Μωραΐτου, Κώστα Καρούσου, Σταύρου Τζώρτζου, Βέρας Κλαρέβα, Λίτσας Καποπούλου, Βούλας Μέμου, Άννας Τσιλιγκίρογλου–Φαχαντίδου, Σωτήρη Μαντζούτσου, Μαργαρίτας Αρβανίτη, Σωτηρίας Κυρμανίδου, Αντώνη Γιαννόπουλου, Ελένης Χριστοδούλου, Τριάδας Κωνσταντάρα, Γιώργου Δημόπουλου, Όλγας Κανελλοπούλου, Μαρίνας Προμπονά, Αντώνη Μικέλη, Παναγιώτη Ζαράνη, Αλέκου Πούλου, Αγγελικής Κωβαίου, Δημήτρη Καπόπουλου και Θάνου Νικολόπουλου, τα οποία έχουν αναρτηθεί στο YOU TUBE, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε αυτά κάθε ενδιαφερόμενος.
Τα βιβλία της Λίτσας Καποπούλου με τίτλο «Σενάρια στο θέατρο της ζωής» και «Το μαντήλι της Θέμιδος», που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος «Ανάτυπο», περιλαμβάνουν αντίστοιχα, υπό την ψηφιακή μορφή του QR-CODE, πέντε και επτά τραγούδια σε ποίηση Λίτσας Καποπούλου, τα οποία έχει συνθέσει, έχει ενορχηστρώσει και εκτελεί ο ίδιος. Για το πρώτο βιβλίο από αυτά οι δημιουργοί έχουν βραβευθεί πρόσφατα ως συγγραφέας η πρώτη και ως συνθέτης και ερμηνευτής ο δεύτερος από την «Ένωση Μακεδόνων και Θρακών Δυτικής Αττικής». Επίσης στα παιδικά παραμύθια, τα οποία συνέγραψε πρόσφατα η Λίτσα Καποπούλου α) με τίτλο «Κοντά στον Ήλιο», που κυκλοφόρησε το 2019 και β) με τίτλο «Η καλή νεράιδα της Σωτηρίας», που κυκλοφόρησε το 2021, υπάρχουν τραγούδια με την ψηφιακή μορφή του QR-CODE σε ποίηση δική της που έχουν μελοποιηθεί ενορχηστρωθεί και εκτελούνται από τον Βασίλη Παπακώστα.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ:
Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΛΕΞΙΤΥΠΟΝ» η ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ (Συνείδησης – Αυτογνωσίας – Ελπίδας)».
Το 2015 από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «ΣΚΙΡΤΗΜΑΤΑ (Αγάπης – Ομορφιάς – Προσπάθειας).
Ο πρώτος τόμος του βιογραφικού μυθιστορήματός του με τον τίτλο «Αναζητώντας φως» κυκλοφόρησε σε πρώτη αυτοέκδοση το 2016. Στη δεύτερη έκδοσή του το 2018, με επιμέλεια του εκδοτικού οίκου «Ανάτυπο» περιλαμβάνονται υπό την ψηφιακή μορφή του QR-CODE έξι τραγούδια σε μουσική, στίχους, ενορχήστρωση και εκτέλεση του Βασίλη Παπακώστα.
Ο δεύτερος τόμος του βιογραφικού αυτού μυθιστορήματός του με τον τίτλο: «Αναζητώντας φως» Β’ Τόμος και τον υπότιτλο: «Από την Ευτέρπη μέχρι τη Θέμιδα» κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2019 από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται υπό την ψηφιακή μορφή του QR-CODE και έξι τραγούδια σε μουσική, στίχους, ενορχήστρωση και εκτέλεση του Βασίλη Παπακώστα.
Τον Ιούλιο 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ελκυστής» το σπονδυλωτό ονειρομυθιστόρημα «Ονειρεύματα», που συνέγραψε μαζί με τη συγγραφέα Λίτσα Καποπούλου, στο οποίο επίσης περιέχονται υπό την ψηφιακή μορφή του QR-CODE και δέκα τραγούδια σε ποίηση Λίτσας Καποπούλου και σύνθεση, ενορχήστρωση Βασίλη Παπακώστα και εκτέλεση Βασίλη, Αλέξανδρου και Ηλία Παπακώστα.
Ο τρίτος τόμος του βιογραφικού μυθιστορήματός του με τον τίτλο: «Αναζητώντας φως» Γ’ Τόμος και τον υπότιτλο: «Ημέρες Θέμιδας, Οδύσσειας Ιθάκη» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2021 από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Αθήνα, Μάρτης 2022.